Anette Mellbye leder satsningen på Science Park
Fra gården på Nes kan Anette Mellbye se over Mjøsa på det som skal bli et senter for teknologiutvikling og vekst i næringslivet – Innlandet Science Park. Da hun ble spurt om å bli direktør for satsningen takket hun ja på på stedet.
Innlandet har potensiale til å ta lederposisjon innen utvalgte næringsområder, og Innlandet Science Park skal bidra til det.
Mellbye har lang fartstid fra Schibsted og i ledergruppa til Aftenposten. I senere år har hun vært partner og associate director i Boston Consulting Group og direktør for kommersialisering og vekst i Innovasjon Norge. Der var hun imidlertid bare i åtte måneder før hun fikk tilbudet hun ikke kunne si nei til.
– Det motiverer meg veldig at jeg i denne jobben kan bidra til å styrke min egen region, sier hun.
Nærhet og samhandling genererer nyskaping
Satsningen skal fungere som et kompetanse- og utviklingssenter som skal koble sammen oppstartsselskaper, etablerte bedrifter, utdanning og forskning. Og nettopp dette møtepunktet skal legge til rette for nye ideer, innovasjon og vekst.
– Skal du lykkes med innovasjon i dag så forutsetter det samarbeid, åpenhet og deling - mellom bransjer og industrier, mellom etablerte bedrifter og oppstartsbedrifter og mellom næringsliv og akademia.
Som eksempel peker Mellbye på at oppstartsbedriftene gjerne er sterke på produktutvikling og nyskapning, men de sliter ofte med tilgang til kapital, tilgang på kunder, innsikt i utvikling av forretningsmodeller og kommersiell forståelse. Dette kan de få hjelp til fra etablerte bedrifter, som på sin side ofte sliter med nyskaping, med å utfordre vedtatte sannheter og å jobbe på fremtidsrettede måter. Her har de noe å lære fra oppstartsbedriftene.
– Vi står overfor store og fundamentale samfunnsutfordringer som klimakrise, sosialt utenforskap og eldrebølge. Skal vi håndtere disse utfordringene er vi avhengig av at innsikt og ideer fra forskning siver raskere ut i næringslivet, og vi er avhengig av at kunnskap om uttestede ideer og konsepter i næringslivet når akademia raskere.
– Som Harvard-professor Clayton Christensen sa; en god idé oppstår aldri hos en enkelt person eller funksjon alene, men i møtepunktet mellom mennesker og funksjoner som ikke har møtt hverandre før. Innlandet Science Park skal legge til rette for dette møtepunktet.
Tiltrekke og beholde talenter
Innlandet Science Park er initiert av Sparebankstiftelsen Hedmark og skal bygges i Kongsvinger, Elverum og på Hamar, hvor sistnevnte huser den største avdelingen. Det er også dialog omkring Lillehammer og Gjøvik. Mellbye påpeker også viktigheten av samhandling, deling og læring på tvers av de ulike lokasjonene. -For å styrke Innlandet som region er vi må bli enda bedre til å samhandle og samarbeide på tvers – og her håper vi å bidra. Vi skal skape en infrastruktur for innovasjon, samhandling og læring. Science park-satsningen er ikke et eksperiment, det er en testet modell som vi vet har stor effekt i form av verdiskaping og vekst. Ikke minst har tilsvarende miljøer vist seg effektiv i å tiltrekke og beholde talenter. Vi tror satsningen vil bidra til at folk i større grad blir eller flytter tilbake igjen. Det er bra for regionen.
"Hamars nye storstue"
En ambisjon om åpenhet og samarbeid er en forutsetning for at bedrifter og andre aktører får plass i Innlandet Science Park. Samspillet mellom aktørene er viktig, derfor vil det hyppig arrangeres for møteplasser som konferanser, mentortreff, fredagsøl, hackathons, "lunsj & learn" og lignende. Dette skal stimulere til en god samarbeids- og delingskultur. I tillegg vil det foregå en rekke arrangementer for allmenheten på kveldene og i helgene.
Hva må oppstartsbedrifter og etablerte bedrifter gjøre for å få plass i eller bli medlem av Innlandet Science Park?
– Ta kontakt, rett og slett. Vi ønsker å tiltrekke bedrifter som er interessert i å samhandle med andre, som har teknologi som kjerne og som ser det å inngå i science parken som et viktig grep for å tiltrekke og beholde talenter. Vi er opptatt av å skape en kultur for læring - og endring. Vi tror kreativitet er lagidrett og at fremtiden skapes sammen.
Byggingen av Innlandet Science Park på Hamar har planlagt byggestart 2024.