Før Hamar ble egen kommune

Fra 1837 ble kommunestrukturen i all hovedsak bygd på prestegjeldene. Dette medførte at i 1837 omfattet Vang kommune det vi i dag omtaler som Vang, Furnes og Hamar. Hamar eksisterte ikke i 1837 og Furnes ble betegnet som et anneks til Vang.

Hamar kommune 1849

Etter mye diskusjon, ble Hamar kommune skilt ut fra Vang kommune og etablert på et område på 400 daa; Storhamars og Holsets grunn. Området var ikke stort og besto bare av fem mindre plasser. Men det ble stor aktivitet og Hamar kommune vokste raskt. 

De trange grensene kom tydelig fram på 1860-tallet, da både kirken og Seminaret ble etablert utenfor kommunens grenser. Men først i 1878 ble grensene endret.

Hamar kommunes grenser handler om grenseendringer i forhold til nabokommunene Vang og Furnes, senere Ringsaker kommune. 

Hamar kommune 1878

Hamar kommune ble utvidet med 800 daa: Østbyen, Holset, Ankerløkka og deler av Sagatun ble innlemmet i bykommunen. Hamar kommune hadde da kjøpt opp blant annet Holset mange år før grenseendringen mellom Hamar og Vang ble realisert.

Endringer i 1891

I 1891 ble også Furnes skilt ut som egen kommune. Det hadde lenge vært gnisninger mellom Vangsdelen og Furnesdelen, og Furnes hadde på enkelte områder fått «selvstyre» tidligere. Dette skjedde i en periode hvor mange kommuner i Norge ble delt opp.

I 1920 ble også allmenningen delt mellom Vang og Furnes. Først da kunne de trekke en fullstendig kommunegrense mellom de 2 kommunene som ble delt i 1891. Furnes, Vang og Hamar var nå nabokommuner.

Hamar kommune 1946 og 1947

Hamar by vokste i perioder mye, og Vang kommune etablerte boligområder rett utenfor bygrensa. Allerede før 1920 var det nye diskusjoner om byutvidelser, men nedgangstider på 1920-tallet og 2. verdenskrig, gjorde at det tok lang tid før det ble ny byutvidelse.

Men i 1946 skjedde det en stor byutvidelse: Briskebyen, Storhamar, resten av Sagatun, Mælumsløkka og deler av Børstad ble innlemmet i byen. Over 4000 innbyggere i Vang kommune ble overført til Hamar kommune.

I 1947 ble også Ajerområdet og Presterud i Furnes overført til Hamar, som en oppfølging av grenseendringene mot Vang året før.

Kilder: Vang historielag og lokalhistoriewiki.no

Hamar kommune 1965

På begynnelsen av 1960-tallet pågikk store prosesser med kommunesammenslutninger, og det var store diskusjoner om grensene også på Hedmarken. Resultatet ble sammenslåing av Ringsaker, Furnes og Nes, samt av Stange og Romedal. Gårdene Furuberget og Hol ble overført fra Furnes/Ringsaker til Hamar kommune.

I 1967 ble det foretatt noen mindre grenseendringer i Solvangområdet mellom Vang og Ringsaker kommune hvor 50 personer ble overført fra Vang til Ringsaker, mens 114 personer kom motsatt veg.

Hamar kommune 1992

Dette året ble Vang kommune og Hamar kommune slått sammen. Grovt sett var vi da tilbake til grensa fra 1837 - med unntak av at Furnes fortsatt ble en del av Ringsaker kommune, selv om det ble foretatt en mindre grenseendring mot Ringsaker. 

Hamars grenseutvidelser vist på kart. Kilde https://lokalhistoriewiki.no

Synlige grensestener i byrommet

Grenseendringene i 1878 ble markert med 24 nummererte grensestener. 14 av stenene er den dag i dag bevart på sin opprinnelige plass, selv om skriften på stenene har svært ulik kvalitet. Noen av dem er mer synlige enn andre.

  • Grensesten 1 sto på Espern i et område som er forvandlet med oppfylling og utbygging. Stenen er tatt vare på og står nå på grensa på gardsplassen Kronborgveien 16, nabo til barnehagen.
  • Grensesten 2 sto ved Rørosbanen rett øst for Stangevegen.    
  • Grensesten 3 står på yttersiden av et nytt gjerde Briskebyvegen 3, mot Briskebyvegen 5.
  • Grensesten 4 står i St. Olavsgate 95, på høgre side av innkjørsel, 20 meter inn på eiendommen.    
  • Grensesten 5 står i Hamar park. Den står på høyden rett overfor inngangen til fylkeshuset.
  • Stenene 6 og 7 er borte etter utbygging av fylkeshuset og Hamar stadion.
  • Grensesten 8 står ved parkeringsplassen øst for CC Stadion. Den står i skråningen opp mot hus som har adresse Finstadgate. 
  • Grensesten 9 står mellom husa i Finstadgate 21 og 20. Den sto inne i grunnmuren til det gamle huset som var Finstadsgate 20.
  • Grensesten 10 står i den tidligere hagen til Seiersted pensjonat, til høgre i innkjøringen til Holsetgata 62.
  • Grensesten 11 står til høyre i veien til Seiersted pensjonat. Innkjøring ved delet Platousgate og Syver Andersensgate.    
  • Grensesten 12 står i hagen til Kincksgate 13.    
  • Grensesten 13 står i hagen til Kincksgate 14, ved et lite hvitt murhus mot Kincksgate 12.  
  • Grensesten 14 står bak inngangspartiet til Kronborg barnehage, inneklemt i et trådgjerde mot eiendommen Folkestadsgate 2.     
  • Grensesten 15 står i hagen til Elias Hofgaardsgate 23.
  • Grensestenene 16,17, 18 og 19 er borte. De 3 første sto i/langs Furnesvegen. Sten 19 må ha stått ved Sagatunvegen.
  • Grensesten 20 står innerst på gårdsplassen i Arvesensgate 31. Står mot hekk/gjerde til Arvesensgate 33.
  • Grensesten 21 er borte, men må ha stått i/ved Høyensalgata.    
  • Grensesten 22 står ved friarealet/lekeplassen der Vestregate og Bryggerigata møtes.
  • Grensesten 23 er borte. Sto antagelig litt vest for Hakabekkvegen.    
  • Grensesten 24 står ved parkeringsplassen ved Bryggeriundergangen, på bryggerisiden av undergangen.    

Tips: Ved å gå Jubileumsrunden i årets stolpejakt i Hamar, vil du passere flere av disse grensestenene.