Kristine tok en uventet karrierevei
Da Kristine Kvam tok en master i språk og historie, ville hun aldri ha gjettet på at hun ti år senere skulle drive opplæring i stridsvogner for det norske forsvaret.
Av: Kristine Dysthe
Med en fersk mastergrad i hånda, ville de fleste kanskje ha begynt å søke jobb innen det samme fagfeltet. Kristine Kvam (35) valgte derimot å kaste seg ut i et helt nytt studie, svært ulikt det hun nettopp hadde brukt fem år på å fordype seg i.
Fra spillutvikling til VR-teknologi
I dag er Kvam CTO (Chief Technology Officer) i Fynd Reality, en teknologibedrift som spesialiserer seg på trening og opplæring i VR. Hun leder utviklingsarbeidet og har ansvar for å legge den teknologiske strategien. I tillegg er hun involvert i drift og salg.
– Det er veldig spennende. Jeg bestemmer blant annet hvordan vi skal bruke AI i teknologien vår. I dag bruker vi mye AI for å teste prototyper, men det er folka som programmerer det endelige resultatet, forteller hun.
Akkurat nå samarbeider hun med Forsvarets Høyskole (FHS) i forhold til blant annet opplæring av ukrainsk mannskap på Leopard 2A4 via VR og en skyløsning.
I tillegg til opplæring i stridsvogner, har Fynd Reality også bidratt inn mot lærerutdanningen ved Høgskolen i Innlandet og beredskaps- og krisehåndtering på Rena, for å nevne noe.
Utkonkurrerte Oslo
Selv om 35-åringen fra Hadeland allerede satt midt i Oslo-gryta med et hav av valgmuligheter, var det Hamar som trakk det lengste strået da hun skulle studere spillutvikling.
– Linja her var veldig spennende. Der andre studier spesialiserte seg på ett tema, fikk man på denne linja bred kunnskap; alt fra nettsidebygging til tung animasjon. Her fikk jeg både i pose og sekk, forklarer hun.
spesialiserer seg på trening og opplæring i virtuelle verdener.
En bransje i utvikling
I en mannsdominert bransje har Fynd Reality klart det mange andre tek-bedrifter har slitt med.
– 40 % av de ansatte her er kvinner, det samme er to av fire ledere, forteller Kvam stolt.
Fynd har også hatt fokus på å ansette yngre krefter, noe Kvam tror er avgjørende for å lykkes.
– Med den raske teknologiske utviklingen vi ser i dag, er kompetanse på dette området svært viktig når vi ansetter nye medarbeidere. Vi satser på unge krefter, som kjenner hverdagen og vet hva som kreves i markedet, forteller Kvam.
Lytter til folket
Kvam har en spennende og hektisk arbeidshverdag, men når den er over, synes hun det er godt å bare kunne gå de ti minuttene det tar hjem til Børstad, med skiløyper rett utenfor døra på vinteren, eller nærheten til Mjøsa på sommeren.
– Dette savnet jeg i Oslo. Der var det så lange avstander til alt. På de ti årene jeg har bodd her, har Hamar hatt en fantastisk utvikling. I tillegg er kommunen flink til å tilrettelegge for det folk vil ha, som alt fra strikkefestivaler til et urbant samlingssted som Mjøsfronten. Jeg liker alt som skjer her. Det skal litt til for å finne et bedre sted å bo, avslutter hun.