Jeg liker jo å være der det skjer, at det er litt action. Å ligge på sofaen kan jeg gjøre når jeg er pensjonist.

Ingrid Roterud Mathisen (46) smiler for seg selv der hun sitter omringet av fargerike sofaer, gulvtepper i kunstgress, neonskilt og møterom kledd i glassvegger. Ved første øyekast gir rommet assosiasjoner til et reklamebyrå eller tech-selskap – og det er ikke så langt fra sannheten.

Bygget vi befinner oss i, et godt steinkast fra Hamar sentrum, som i sin glassbekledning speiler Mjøsa og huser et selskap i konstant utvikling, et av landets største kommunikasjonsmiljøer og best likte merkevarer — Norsk Tipping. 

– Første gang jeg gikk inn døra her var jeg strålende fornøyd med å ha fått jobben, men planen var å ikke bli så altfor lenge. Jeg skulle jo videre etterhvert, bygge erfaringer, men nå har jeg vært her i 20 år og jeg stortrives.

Likevel er ikke stillstand naturlig for Ingrid. Etter videregående reiste hun jorda rundt før hun utdannet seg til sivilmarkedsfører i Oslo. Planen var å starte en karriere i hovedstaden.

– På den tiden skulle mannen min starte egen bedrift i Innlandet. Jeg ble med han hjemover og tenkte jeg kunne pendle til Oslo, men så fikk jeg jobb i Trainee Innlandet. Da ble valget enkelt.

Trainee Innlandet er en av Norges eldste regionale traineeordninger, og har som formål å rekruttere relevant kompetanse til medlemsbedriftene sine. For Ingrid ble det startskuddet på en lang karriere i Norsk Tipping, etter en lite halvår hos Eidsiva og i Sparebanken.

– Da var det bare å kaste seg på det som skjedde. Norsk Tipping har jo som mål å levere Norges beste digitale kundeopplevelser og det gjør at vi er i konstant utvikling, som igjen skaper nye arbeidsplasser og muligheter. Jeg har alltid grepet de mulighetene jeg har fått, og det har gitt meg en veldig variert og spennende arbeidshverdag. Da er det lett å bli. 

Tett på folk i alle livssituasjoner

I 2012 åpnet det seg nok en mulighet: trekningsansvarlig for blant annet Lotto-trekninga. Og når vinneren er trukket, er det den trekningsansvarlige som ringer den heldige. 

– Å ringe vinnerne var helt fantastisk. Jeg fikk jobbe tett på det som er selve drømmen for de fleste som har levert en Lotto, og mange syns det er spennende å høre og fantasere om dette. Man kommer tett på folk i alle slags livssituasjoner og noen av dem med så ubegripelige og fantastiske historier at du bare har lyst til å rope de ut til hele Norge. Noen jubler hysterisk, noen blir helt stille og andre bryter sammen i gråt når de får millionbudskapet. Det er jo en livsomveltende beskjed å få, så mange åpner seg som en bok og man blir sittende å prate lenge. Det var utrolig fint.

Hva bruker folk pengene på?

– For mange blir det noen bekymringer færre når man kan hjelpe både seg selv og sine nærmeste, men det er en del artige historier og. En gang var det en som kjøpte seg tomt på månen og ei dame som umiddelbart kjøpte hair extensions og jaktvåpen på samme handletur. Stort sett brukes premiepengene veldig fornuftig, men en ny bil og en ekstra ferie går ofte igjen blant de vi snakker med.

Ingrid følte historiene og menneskemøtene hadde en verdi utover selve telefonsamtalen, og da det var flere som vant premier i hundremillionersklassen i 2013 begynte de å filme da Ingrid ringte vinnerne. Det ble startskuddet for det vi kjenner som "Telefonen fra Hamar", et konsept som gjorde Ingrid til kjendis nesten over natta.

– Da kokte det litt en periode. Mange mediehus ville ha mer av det som skjedde «behind the scenes» rundt millionvinnerne, jeg fikk ny jobb som vinneransvarlig og vi begynte å konseptualisere telefonen fra Hamar for å få disse fantastiske historiene ut. Vi lagde flere morsomme kampanjer som telefonkiosk-kampanjen og Vekking fra Hamar, som engasjerte bredt. I dag er jeg produktansvarlig for Lotto og de øvrige lotteriene i Norsk Tipping og er både med på å fronte og videreutvikle produktene. Jeg jobber fortsatt også tett på vinnerne sammen med teamet som går i turnus på trekninger. For meg er dette drømmejobben.

– Etter en lang dag er det herlig å hvile øynene på Mjøsa.

Selv om jobben krever sitt, trives Ingrid med mange jern i Ilden. I flere år har familien bodd på og drevet småbruket og barndomshjemmet på Nes. Her dyrker de hovedsakelig korn, og det 150 år gamle grisefjøset er gjort om til et selskapslokale Ingrid driver på fritiden. I tillegg er hun trebarnsmor og håndballtrener for yngstedatteren.

Hva gjør du når du har fri?

– I tillegg til å løpe en tur, eller spille litt piano, er vi en venninnegjeng helt tilbake fra russetiden som liker å treffes og spise, eller ta en fest sammen. Da drar vi gjerne på Festiviteten, Il Teatro, eller på afterwork på en av Hamars mindre serveringssteder. På sommeren er det herlig å putre rundt på Mjøsa i båt med familien, kanskje ta lunsjen ved Mjøsfronten. Det er det som er så fint med Hamar, du kan velge mellom det pulserende, men også det helt rolige. Når jeg kommer hjem etter en lang dag, er det herlig å bare hvile øynene på Mjøsa fra terrassen.