I en fase av livet da barna hadde forlatt redet og pensjonsalderen nærmet seg, sto ei gruppe med vennepar overfor et dilemma: Hva skulle de gjøre med sine store eneboliger med altfor god plass? 

Løsningen ble å skape et unikt bofellesskap skreddersydd for denne livsfasen.

Fellesskap og omsorg

– Vi begynte å fable om hvordan vi ville bo som godt voksne allerede mens vi hadde små barn, forteller Thor Herman Bøhle. Etter hvert som årene gikk, ble tanke gjort om til handling, 

Et tomteareal på cirka 3 dekar 2,5 km fra Hamar sentrum, gjorde prosjektet mulig, og ViveNova borettslag ble stiftet i samarbeid med boligbyggerlaget HOBBL (nå OBOS Innlandet). De private initiativtakerne skulle få forkjøpsrett til boenhetene, og Anebyhus ble valgt som totalentreprenør.

Det ble bygget et tun med 6 boenheter á 135 m2, et felleshus med garasjer på 100 m2, samt en utebod på 35m2. Det ble også anlagt til et lite hageareal hos den enkelte.

- Vi ønsket at det skulle være mulig å gå til hverandre og felleshuset i bare tøflene, og det fikk vi til, sier Bøhle. Alle husene har en svalgang, og det er snøsmelteanlegg under gangveiene i tunet. 

ViveNova borettslag - fakta

•    Planleggingen startet i januar 2000 med innflytting i 1. kvartal 2005.
•    Boligene har livsløpsstandard og plan 1 i hver bolig er tilrettelagt for rullestolbrukere.
•    Borettslaget har et inkluderende inntun for trygghet og fellesskap.
•    Det er brukt miljøvennlige materialer og energieffektive løsninger.
•    Felleshuset brukes til inkluderende sosiale aktiviteter. Felleshuset har storstue med kjøkken, 2 gjesterom og stor terrasse som kan leies ut for møter, arrangement og overnatting. Gjesterommene kan beboerne reservere når de får familie på besøk.

Fordeler for kommunen

Nils Jørgen Hervig forteller med glede om hvorfor akkurat denne måten å bo på er å anbefale. Han og kona kom inn i bofellesskapet da en boenhet sto ledig, og de har ikke angret en dag.

Her kan de være sosiale ute på tunet og under kaffekvelder i felleshuset på tirsdager, eller de kan være private hjemme hos seg selv. Ansvar og drift av det som er felles, går på rundgang, og alle er innstilt på å yte til beste for fellesskapet.

- Et slikt borettslag som muliggjør gjensidig omsorg, er vinn-vinn for både beboere og kommune, mener lederen i borettslaget. Han viser til at de sparer kommunen for omsorgsutgifter ved at de eldre kan bo lengre hjemme - med andre personer rundt seg - i en tilpasset bolig, samtidig som boformen frigjør større eneboliger for yngre familier.  

Miljøvennlige materialer

Nå ble det ikke bare selve boformen som kan karakteriseres som framtidsrettet i ViveNova. Også i valg av materialer og tekniske løsninger ble miljøvennlighet og nytenking tillagt stor vekt. 

Borettslaget fikk balansert ventilasjon med varmegjenvinning, vannbåren gulvvarme fra felles varmepumpe og et gassopplegg fra felles tank, slik at hver boenhet fikk mulighet for gasskomfyr, utegrill og gasspeis.

Et ønske om flere

Tryggheten som denne boformen har skapt for personer over 50 år, mener både Thor Herman Bøhle og Nils Jørgen Hervig er et godt eksempel på framtidige boformer for eldre.

I Norge i dag har slike bofellesskap svært sjeldne hittil, men det burde det slett ikke være.

- I Danmark er en slik boform blitt vanlig. Håpet er at norske reguleringsmyndigheter og utbyggere skal se det samme, sier Bøhle. 

Etter 20 år med erfaringer, kan vi trygt si at dette fungerer, avslutter Thor Herman Bøhle og Nils Jørgen Hervig.